« terug naar overzicht

UCB en het Integrated Talent Acquisition-model

Het juiste talent op de juiste plaats. Of dat nu met een vast of een flexibel contract is, we moeten streven naar een unieke ervaring voor de kandidaten”, getuigen Wietse Nauwelaerts (Global Purchasing Lead) en Geraldine Yung (Global Talent Attraction Lead) van het biofarmabedrijf UCB. De nieuwe strategie van ‘talent eerst’, vroeg voor een nieuw beheersmodel. Een Integrated Talent Acquisition-model.

Ongeveer 7.500 mensen werken voor de farmagroep UCB verspreid over dertig landen. Jarenlang werkte de HR-afdeling van UCB met een Recruitment Process Outsourcing (RPO) partner, en de afdeling Aankoop met een Managed Service Provider (MSP) partij. Elk op hun eiland. En dat stuitte toch op enkele inefficiënties en vraagstukken. Daarom besliste UCB een nieuwe strategie uit te rollen met een Integrated Talent Acquisition-model.

Uitdagingen en tekortkomingen MSP en RPO

“Drie jaar geleden implementeerde de afdeling Aankoop een MSP. Hierdoor kregen we meer inzicht over hoe flexibel personeel in onze organisatie komt en hoe de leveranciers presteren. Maar een MSP is handig om generieke talenten aan te trekken, minder bij de zoektocht naar witte merels. De uitdaging was om een systeem te ontwikkelen dat zowel algemene als specifieke talenten detecteert”, zegt Wietse Nauwelaerts.

In diezelfde periode besliste HR om de rekrutering van kandidaten uit te besteden aan een derde partij via een RPO-proces. “De RPO hielp ons om enkele uitdagingen in ons rekruteringsproces te analyseren. De juiste kandidaten vinden was niet altijd eenvoudig. Zochten we wel op de juiste plaatsen?”, vertelt Geraldine Yung.

Focus op talent

Beide departementen worstelden dus met dezelfde vraag: hoe en waar vinden we het beste talent? Daarom besloten ze om samen naar de markt te kijken en een nieuwe partner te zoeken die een antwoord biedt op beide vraagstukken: het Integrated Talent Acquisition-model. Dat nieuwe proces focust eerst op het talent en dan pas op de contractvorm. Een eerste stap naar Total Talent Acquisition (TTA).

Integrated Talent Acquisition – video van het interview

In de bijgaande video vertellen Geraldine Yung en Wietse Nauwelaerts het hele proces dat UCB heeft doorlopen en waarom ze kiezen voor een Integrated Talent Acquisition-model:

  • Voor- en nadelen MSP?
  • Voor- en nadelen RPO?
  • Waarom kiezen voor Integrated Talent Aquisition-model?
  • Hoe implementeer je een Integrated Talent Acquisiton-model?
  • Welke invloed heeft het nieuwe model op HR en Aankoop?
  • Wie is eigenaar van het nieuwe programma?
  • Wat betekent het nieuwe model voor kandidaten?

Bekijk hier de video met het integrale interview dat NextConomy had met UCB over hun toekomstgerichte benadering van de werving van steeds schaarser top talent.

The Flex Academy begeleidt organisaties met het opzetten van een integrale benadering van het werven en beheren van de beste talenten, los van de contactvorm waarmee ze worden ingezet. In het najaar 2017 organiseert The Flex Academy als eerste een 3-daagse Masterclass Inhuren Externen specifiek voor HR directies, Recruiters en Inkoop verantwoordelijken die met instroom van talent via eigen kanalen of via leveranciers bezig zijn. De Masterclasses gaan door op 19/10, 16/11 en 5/12 in Berchem. Meer weten? Contacteer Marleen Deleu via marleen@theflexacademy.be of 0495/760 123