Marleen Deleu, expert in flexibele arbeid, in tien kernbegrippen

marleendeleuBekijk mijn volledige professionele profiel op LinkedIn.

Mensen

Een passie voor mensen. Het klinkt bijna als een cliché … maar toch druk ik het graag zo uit. Want als je professionele leven dag in dag uit draait rond personeel en talent, dan kun je niet anders dan van mensen houden. Mijn opleiding en eerste werkervaring in het onderwijs mag dan ook geen verrassing zijn. Hier werd mijn passie voor mensen nog meer gevoed. Gedurende 26 jaar in uiteenlopende functies bij een hr-dienstverlener kon ik verschillende passies combineren: bezig zijn met mensen, innoveren en kennis delen. Mensen zijn dé cruciale kracht in uw organisatie, dat is het inzicht dat ik toen heb opgedaan.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is mijn speelveld. 26 jaar lang adviseerde ik Belgische en Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties over talentmanagement en de optimalisering van hun interne en externe flexibiliteit in arbeid.
Met mijn eigen bedrijf The Flex Academy kan ik nu met een neutrale en objectieve bril kijken naar oplossingen voor uw noden als bedrijf.
Als co-founder en eindredacteur van NextConomy volg ik bovendien sinds 2017 dagelijks het wel en wee van de arbeidsmarkt en met name wat er speelt in de wereld van niet-traditionele arbeid Dat maakt dat ik dagelijks de trends in de arbeidsmarkt volg en een over een groot netwerk beschik in België en in Nederland met spelers in dit domein, zowel aan de zijde van de dienstverleners als aan de kant van actoren zoals vakbonden, academische wereld, freelancers, politici e.d.

Pionier

Ik was een voortrekker in onsite dienstverlening voor bedrijven zoals Philips in België en Nederland, Katoen Natie, DHL in België en Nederland, Flextronics en LINPAC. Strategisch en oplossingsgericht denken rond inkoop van hr-diensten en arbeid stond hierbij centraal. Ik was in 2009 ook een pionier in België in MSP (Managed Services Provider)-dienstverlening, met klanten in de farma- en elektronica-industrie, onder meer bij TP Vision.
Bij de VRT heb ik met The Flex Academy de inkoop- en hr-directie begeleid bij het optimaliseren van hun extern ingehuurde talenten. Dat is uiteindelijk uitgemond in een advies en implementatie van een Integraal Talent Beheer (ITB), een vernieuwende hr-visie en -strategie, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen de contractvormen. Ik heb ook de aanbesteding en selectie van hun onderliggende tooling voor deze ITB-strategie begeleid.
Een brede ervaring dus, die ik vandaag met plezier inzet om de arbeid in uw bedrijf te optimaliseren.

Empathie

Dankzij mijn jarenlange ervaring als adviseur van grote organisaties in België en in Nederland kan ik me perfect inleven in uw organisatie. Ik maak graag samen met u een plan van aanpak op. Zo bepaalt u zelf het tempo van de wijzigingen die u doorvoert en het advies dat u in de praktijk brengt. U staat op de voorgrond. Ik neem de rol op van coach en mentor, van klankbord, en als het moet van ‘advocaat van de duivel’.

Objectiviteit

Een onafhankelijke en objectieve partner voor uw bedrijf. Dat ben ik in elke fase. Mijn neutraliteit vind ik een belangrijk aspect van mijn functie. Want alleen zo kunt u honderd procent vertrouwen op mijn inzichten en advies. Verder vind ik waarden als discretie en vertrouwen fundamenteel om een goede samenwerking op te zetten.

Auteur

De uitdaging én het succesvolle adviestraject over de Integrale Talent Beheer (ITB)-strategie bij de VRT was de aanleiding om samen met Mark Van Assema die het operationele deel van de implementatie gedaan heeft, een boek te schrijven over mijn visie over de aangewezen hr-strategie voor de jaren 2020. De VRT is in België een van de voorlopers van dat concept, maar in andere landen zijn de eerste pioniers toch al wel enige tijd bezig. In het boek spreken we met enkele van deze ‘early adoptors’ en delen we onze eigen jarenlange ervaringen alsook  de inzichten van de VRT-case.

Vrije tijd

Dicht bij huis ontspan ik dankzij fietstochten en lange wandelingen met onze twee honden, de Spaanse waterhonden Gaston en Leo. Maar ik hou ook van citytrips, actieve vakanties en reizen naar verre bestemmingen.

Levensmotto

Er is een oplossing voor elke situatie en elk probleem. Als je maar out of the box denkt!

Toekomstdroom

De bedrijven van vandaag zijn werkplekken waar medewerkers en leidinggevenden samen bouwen aan oplossingen voor de veranderende klantvragen en de vele uitdagingen van de economie en de maatschappij. In de toekomst wordt in bedrijven elk talent, elke ervaring en elk inzicht optimaal benut om de klant de beste dienstverlening te bieden, en zijn organisaties veilige nesten waar elk talent, al dan niet op de loonlijst, zich betrokken en gewaardeerd voelt.

Certified Contingent Workforce Professional, CCWP

CCWP_Logo_BugIk mag me sinds mei 2016 CCWP, of Certified Contingent Workforce Professional, noemen.

 

CCWP is een accreditatieprogramma van Staffing Industry Analysts (SIA) ontworpen voor hr, inkoop, MSP-dienstverleners en hun consultants die ingehuurde talenten beheren in organisaties.
Daarnaast school ik me regelmatig bij. Zo heb ik onder meer ook in Nederland de opleiding Strategische Personeelsplanning bij Prof. Dr. Gerard Evers succesvol gevolgd.